Senzační obrat!!! Zlín třemi góly v závěru otočil duel s Lisovovou Studénkou

17.11.2018 16:19

Mimořádný zážitek mají za sebou aktéři a diváci sobotního duelu 7. kola České para hokejové ligy mezi Zlínem a Studénkou. Poprvé v dějinách tuzemské ligy naskočil do zápasu profesionální ruský hráč, jmenovitě Dmitriy Lisov v dresu Studénky. Ten společně s ikonou italského sledge hokeje Sandrem Kalegarisem a vítězem Paralympiády z roku 2002 Flysem značně proháněli obranu Zlína, přičemž dokázali svému týmu vypracovat náskok 3:1, který platil ještě deset minut před koncem. Následně si ale vzali slovo Zlínští: Třemi góly v rozmezí šesti minut zcela otočili vývoj utkání a vybojovali jednu z nejcennějších výher v historii bojů v základní části soutěže. Životní výkon podal gólman Jan Matoušek, který dováděl jedny z nejlepších sledge hokejistů Evropy k šílenství. Odveta se hraje v neděli 18. listopadu od 9:15 hodin na půdě soupeře v azylu v Havířově.

 

ZLÍN – STUDÉNKA 4:3 (0:0, 1:2, 3:1)

 

Sestava SHK LAPP Zlín: Matoušek (Molek) – Julina, Z. Hábl, Mach – Palát, Ligda, D. Hábl, Joppa, Turic, Stodůlka.

Sestava HC Sledge Studénka: M. Kudela (Ossimitz) – Flis, Kartosz, V. Kudela, Kudrna, Fojtík, Mlčák, Kalegaris, Schilcher, Eberdorfer, Lisov.

Branky a nahrávky: 26. Palát (Ligda, Joppa), 36. Joppa (Z. Hábl, Joppa), 39. Ligda (Z. Hábl, Joppa), 42. Joppa (Z. Hábl) – 22. Schilcher (Lisov), 30. Fojtík (Lisov), 34. Kalegaris (Lisov). Vyloučení 0:1 využití Bez V oslabení 0:1. Střely na branku: 22:22 (6:8, 6:8, 10:5). Vyhraná vhazování: 24:10. Diváci: 220.

 

V úvodní třetině si více vyložených šancí vytvořila dvojice Kalegaris s Lisovem, tito dva hráči špičkové kvality ale nedokázali posunout s ukazatelem skóre. Domácí dokázali taktéž zahrozit, velmi jedovaté byly například pokusy Zdeňka Hábla zpoza modré čáry. Sice zdaleka, gólman Kudela ale měl co dělat…

 

Druhá třetina přinesla opačný obrázek hry. Zlín byl aktivnější, ale ve 22. minutě přišel úder od hostujícího Thomase Schilchera, jenž dostal od Lisova přihrávku před prázdnou klec. O pouhé čtyři minuty však bylo vyrovnáno: střela Ligdy se odrazila od břevna k Davidu Palátovi, číhajícímu u tyčky, který se postaral o vyrovnání. V závěru třetiny ovšem opět uskočili do vedení hosté: Zlínu vůbec nevyšlo oslabení, ve kterém si soupeř vytvořil dvě velké šance. Únik Lisova sice ještě Matoušek zlikvidoval, ruský snajpr ale následně parádní přihrávkou vybídl ke skórování ex-zlínského Erika Fojtíka.

 

Na začátku třetí třetiny už to vypadalo s domácími šancemi špatně. Nejprve neproměnil velkou šanci domácí Joppa, načež Matouška prostřelil z bezprostřední Sandro Kalegaris.

 

Pak se ale začaly dít věci: O dvě minuty později zavelel k obratu Martin Joppa. Ten se podílel na všech třech obratových gólech. Nejprve sám snížil ve 36. minutě, poté za další tři minuty asistoval na gól kapitána Mariána Ligdy, který chytře zpoza brány dostal kotouč do sítě o záda Kudely.

 

Při Zlínu pak následně stálo štěstí, když Lisov trefil tyč, nicméně slušně zaplněné ochozy burácely v touze dokonat obrat: „Ještě jeden!“ . A taky se tak stalo: Tři minuty a 36 vteřin před koncem třetí části zamířil pod horní tyč Martin Joppa zcela zaskočil soupeře. Oddechový čas trenéra Sedláčka musel zmírnit euforii jeho mužstva.

 

Pak už Zlínští vedení nepustili. Zlínská aréna se otřásala v základech, až měli střelci v přízemní laser game aréně problém trefit terč. Domácí drželi svého soupeře v útočné třetině, obránce Julina vše jistil z obranného pásma. Poslední útočný výpad podnikl Rus Lisov dvacet sekund před koncem, v nervy drásajícím souboji jeden na jednoho ale do jeho střely padl právě Julina.

 

Jeden z nejlepších duelů v historii České ligy skončil. Životní výkon Matouška, silná vůle Zlína a samozřejmě i to hokejové štěstí se postaralo o to, že Zlín otočil, zdálo by se, beznadějný stav. V den oslav Samotové revoluce se Zlínští ukázkově vzepřeli ruské síle. A teď ještě jednou, prosím.

 

 „Každý měl z tohoto zápasu respekt. Ze začátku jsme se učili, zjišťovali jsme, jak to vůbec bude vypadat. Postupem času jsme se osmělili a srovnali jsme hru, naši útočníci taky soupeři značně zatápěli. Byl to nádherný obrat s nádherným koncem. Můžeme být na sebe hrdí. V tom závěru já jsem dostal pokyn být poslední za hrou, hlídat brejky. Ale když těch dvacet sekund před koncem letěl na mě ten Lisov, bylo to stylem, že ho musím zastavit, jenže jak. Nějak jsem se tam kroutil, abych ho vystínoval, nakonec mě naštěstí trefil,“ popisoval v emocích již dvaceti sezónami ostřílený obránce Zlína Pavel Julina.

 

 „Byl to fantastický zápas z obou stran, mrzí mě však jedna věc. Zbytečně jsme probendili vedení 3:1, ale s výkonem hráčů jsem spokojený. Zítra to budeme chtít soupeři vrátit. Myslím si, že za toho stavu 3:1 se ukázala neskutečná vůle soupeře. V závěru už nebylo moc co vymyslet, byli jsme z toho obratu tak zdrceni, že… Nedovedu si ten kolaps vysvětlit, zítra ráno si to musíme rozebrat. Lisov s Kalegarisem byli výborní, škoda neproměněných šancí. Následně jsme si nepohlídali základní obranné pásmo a stálo nás to zápas,“ řekl zase Jan Šopík, trenér HC Sledge Studénka.

 

Onlajn přenos z utkání včetně videí z gólových situací naleznete ZDE.