Skvěle! Zlín veze z Karlových Varů všechny body, v šesti hráčích vyhrál 2:1

23.09.2018 18:31

Veleúspěšný víkend mají za sebou sledge hokejisté SHK LAPP Zlín. Ti po sobotní výhře 14:0 v Litvínově dokázali odvézt všechny tři body i z Karlových Varů, kde po obrovském boji porazili Karlovy Vary 2:1. Zlínští byli po dvě třetiny lepším celkem a vybudovali si náskok dvou branek, který ve třetí části již ubránili. Pekelnou šichtu mají za sebou obránci Pavel Julina se Zdeňkem Háblem, a kapitán Marian Ligda, kteří na ledě strávili celých pětačtyřicet minut! Jen o nějakou tu minutku méně mají na kontě Petr Stodůlka, David Palát a David Hábl, kteří se občas nějak prostřídali. Moravané tak po dvou kolech mají jako jediní plný počet bodů a jsou v čele tabulky.

 

KARLOVY VARY – ZLÍN 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

 

Sestava Karlových Varů: Korec (1. Mach) – Berger, Wágner, Hrbek – Michalčín, Forgo, Haas, Kovářík, Geier, Karafiát.

Sestava Zlína: Matoušek (Molek) – Julina, Z. Hábl - Palát, Ligda, D. Hábl, Stodůlka.

Branky a nahrávky: 34. Berger – 5. Z. Hábl, 21. Ligda (D. Hábl, Palát).

Statistiky: Vyloučení: 1:1, využití: bez, v oslabení: bez, střely na branku: 10:21 (3:8, 3:5, 4:8). Vyhraná vhazování: 14:16.

 

Zlínští bez útočníků Šafránka a Joppy začali na západě Čech výborně. Hned po dvaceti sekundách prověřil gólmana Korce bek Julina takovou střelou, že domácí gólman musel kvůli problémům s výstrojí střídat. Nový brankář Mach si na nedostatek práce stěžovat nemohl, hosté byli opravdu velmi aktivní a po zásluze šli brzy do vedení. V 5. minutě se dostal do ideální střelecké pozice Zdeněk Hábl, který přízemní střelou otevřel stav zápasu.

 

Přestože Zlín hrál utkání v šesti lidech, měl jasnou územní převahu. Další šance měl mimo jiné při vyloučení Hrbka, stav už se ale do pauzy neměnil. „Vletěli jsme na ně, hned od úvodního buly jsme měli šance. První dvě třetiny byly od nás naprosto skvělé,“ pochvaloval si střelec úvodní branku Zdeněk Hábl.

 

Ve velmi dobrém výkonu pokračovala zlínská šestice i ve druhé třetině a po šesti minutách přišla odměna. Palát vybojoval za Machovou brankou puk, předal jej Davidu Háblovi, který zachoval klidnou hlavu a našel ještě lépe postaveného kapitána Mariana Ligdu, jenž zvýšil na 2:0.

 

Hosté hráli velmi poctivě, až na výjimky. Ve 27. minutě třeba pláchl zlínské obraně Geier a předal puk zcela volného Wágnerovi, jenž však v rozhodující chvíli selhal. Když Moravané na konci druhé části ubránili i oslabení po faulu Paláta, byl stav po třiceti minutách výrazně příznivější pro Zlín.

 

I úvod třetí třetiny patřil Zlínu. Ten šikovně kouskoval hru a držel se v útočném pásmu. Velkou šanci zřejmě definitivně zlomit duel měl Ligda, jenž ale tváří v tvář Machovi neuspěl.

 

V čase 33:10 přišla nečekaná rána pro hosty. Zlínští kontrolujíc hru rozehrávali ve svém pásmu, konkrétně Zdeněk Hábl. Tomu ale při pokusu vyhodit puk podél mantinelu sjel kotouč z čepele a vypálil na vlastní branku. Na poprvé puk ještě trefil gólmana Matouška, ihned ale se svou dorážkou přispěchal Jiří Berger. „Bylo to pro mě překvapení. Kluci řvali pozor záda, takže jsem to chtěl honem vyhodit po prknech z pásma, každopádně puk nějak letěl úplně mimo přímo na Matesa v bráně. Zatrnulo ve mně, myslel jsem, že to je nějaký druhý puk. Teď se tomu už můžeme jen smát, každopádně kdyby nás to stálo body, byl bych na sebe hodně nasraný,“ pověděl zkušený zadák Hábl.

 

Od té doby měli Karlovarští poprvé v utkání navrch. Zlín zuby nehty zbylých dvanáct minut utkání bránil jednobrankový náskok. Velké šance měl Forgo či Geier, v kombinaci se skvělým Matouškem a trochou štěstí však bylo vedení stále na straně Lappáků.

 

Sedm minut před koncem trenér Sedláček na neutuchající tlak soupeře reagoval oddechovým časem. Hosté si jen odpočinuli a opět šli bránit. Blízko vyrovnání byl Berger, po jeho pokusu ale zazvonila jen tyč, poté neuspěl ani dalším sólem Geier. „Od toho „mého“ gólu na 1:2 nás soupeř zavřel. Těch dvanáct minut bylo perných, měli tam plno šancí, ale měli jsme štěstí,“ oddechl si Zdeněk Hábl.

 

Dvě minuty před koncem zápasu se Zlínští dostali k puku a usadili se v útočném pásmu. Blízko rozhodnutí byl Pavel Julina, jehož pokus ale pouze zazvonil na tyčku.

 

Poslední možnost měli domácí pět sekund před koncem. Ligda ve snaze vyhodit puk namazal před bránu Forgovi, jenž ale svou ranou trefil pouze Julinu.

Zlín tak v šesti hráčích ubojoval velmi cenné tři body. „Nemohl jsem vůbec na střídačku, hráli jsme jen na dva beky. Když už jsem tam chtěl jet, tak mě stejně poslali zpátky. Odmakali jsme to všichni, skvělý týmový výkon,“ oddechoval Zdeněk Hábl.

 

Velkou porci minut odehrál i nejstarší hráč ligy Petr Stodůlka. „Snažil jsem se hrát efektivně, bylo potřeba šetřit síly. Hlídal jsem si prostor, abych zbytečně nelítal za pukem, od toho tam jsou ti mladí,“ usmíval se devětapadesátiletý zkušený útočník.

 

Onlajn přenos z utkání naleznete ZDE.