Zemřel trenér ruské reprezentace Sergei Samoylov, ve Zlíně vybojoval se svým týmem pětkrát zlato

06.05.2017 23:52

Sledge hokejovým světem proletěla koncem dubna tragická zpráva. Na Mistrovství světa v Jižní Koreji zemřel ruský hlavní trenér Sergei Samoylov. Fanoušci jej mohou znát hlavně ze zlínského LAPP Cupu, kterého se jeho družina účastnila pravidelně. A stejně tak pravidelně si jezdila pro zlato.

 

Rusko sice na Mistrovství světa v Koreji nehrálo vzhledem k zákazu od IPC, Samoylov však byl na místě jako divák. 20. dubna byl nalezen na hotelovém pokoji bez známek života.

 

Sledge hokej v Rusku téměř neexistoval až do doby před Zimní olympiádou v Soči 2014. Tenkrát především díky Samoylovi, jenž se dá v Česku přirovnat k Romanu Herinkovi, se od roku 2009 vyvinul tento sport do úrovně takové, že jeho tým na domácí paralympiádě vybojoval stříbro! LAPP Cupu se poprvé ruské celky účastnily v roce 2012, kdy ani jednomu ze dvou týmů nedokázal nikdo vstřelit gól. Ve finále se nakonec oba ruské týmy Russia red a Russia White setkaly. I následující čtyři roky dopadly podobně, zlato vždy putovalo do rukou Samoylových svěřenců. Další už ale nepřidá. Dožil se 65 let. Čest jeho památce!