Zlín po téměř čtyřech letech vyšel doma bodově naprázdno, nestačil na Spartu

06.10.2018 23:40

Sledge hokejisté Zlína poprvé od 29. listopadu 2014 nebodovali na domácím ledě poté, co ve 3. kole České para hokejové ligy podlehli pražské Spartě 1:3. Zároveň tak po roce a devíti měsících opustili první místo tabulky. Domácí od 4. minuty dotahovali ztrátu, a když zásluhou Turice vyrovnali a získali herní převahu, devět minut před koncem utkání rozhodl o výhře pro Spartu Raul. Hosté ještě deset sekund před sirénou jistili vítězství trefou do odkryté prázdné branky. Čtvrté utkání sezóny čeká Zlín v neděli 7. října, kdy od 10:05 hodin vyzve v rámci reprízy finále Pardubice.

 

ZLÍN – SPARTA 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Sestava Zlína: Molek – Julina, Z. Hábl, Palát, Ligda, D. Hábl, Joppa, Turic, Stodůlka.
Sestava Sparty: Vápenka – Raul, Zapletal, Z. Krupička, Novotný, Frolík, Pšenčík, Nachtigalová.

Branky a nahrávky: 21. Turic (Joppa, Ligda) – 4. Zapletal, 36. Raul (Z. Krupička), 45. Z. Krupička.
Statistiky: Vyloučení: 0:1, využití, v oslabení: bez. Střely na branku: 18:11 (2:4, 4:6, 12:5). Vyhraná vhazování: 15:13.

 

Od úvodního buly byli opticky aktivnějším týmem hosté a ve 4. minutě šli do vedení, i když s pomocí zlínského brankáře. Jan Zapletal natáhl ke střele ve středním pásmu a jeho střela skončila až v síti - 0:1. Sparta byla i nadále aktivnějším celkem, což se úplně tak nečekalo. Dobrý výkon mohl zvýšením podpořit Raul, sám před Molkem ale neuspěl. Na druhé straně mohl do pauzy srovnat Joppa, v samostatném úniku si ale na Vápenku nepřišel.

 

Do prostředního dějství nastoupila Sparta defenzivně, ale účinně. Držela Zlín zkrátka, ovšem i Vápenka si vybral slabší chvilku a bylo vyrovnáno. Ve 21. minutě sice nejprve vychytal v šanci Ligdu, následně si ale posunul kotouč vedle sebe, čehož využil nejdříve Joppa a následně do prázdné branky skórující Róbert Turic - 1:1.

 

Hra Zlínských ale dnes opravdu nebyla taková, na jakou jsou všichni zvyklí. Množství nepřesností dostalo Spartu opět do šancí, a to dokonce i v oslabení. Raul mohl jet sám na branku Moravanů, kotouč mu ale uskočil. Po dvou třetinách se tak hrálo nerozhodně, přičemž Sparta byla střelecky o něco aktivnější.

 

Třetí třetina začala náporem Zlína, který mimochodem vyhrál poslední dějství na střely 12:5. Co mu to ale bylo platné, když Pražané měli v bráně jistotu jménem Michal Vápenka a v útoku rychlíky Zdeňka Krupičku s Jiřím Raulem. Právě tato dvojka se zasloužila o vítězný gól devět minut před koncem. Oba dva si vyměnili puk, Jiří Raul se následně prokličkoval před branku a překonal Molka - 1:2.

 

Rozhodnout mohl následně Jiří Krupička, trefil ale jen tyč. Zvonilo se i na druhé straně, a to hned dvakrát. A když nezasáhly tyčky, zasáhl Vápenka. Jak proti šanci Zdeňka Hábla, tak proti úniku Martina Joppy či téměř jistému gólu Mariana Ligdy.

 

Fair play Zdeňka Hábla

 

Hezký moment přišel tři minuty před koncem. Hosté vyhodili puk přes všechny čáry, přičemž v souboji o něj do poslední chvíle bojoval domácí Zdeněk Hábl se soupeřem Zdeňkem Krupičkou. V těsném souboji nakonec rozhodčí pískl zakázané uvolnění, zlínský obránce však opravil rozhodčí, že kotouč hrál ještě před čárou a v důležitém okamžiku tak sebral svému týmu vhazování v útočné třetině.

 

I proto pak definitivní tečku za duelem udělal při power-play Zlína Zdeněk Krupička.

 

Velkou šanci zlomit duel na stranu Zlína mohl ještě za stavu 1:1 kapitán Ligda, nabídku Paláta před prázdnou branku ale v gól neproměnil. „Bylo třeba to vyhodnotit ve zlomku sekundy a já jsem se rozhodl špatně, teď už to vím. Asi jsem měl do puku jen nějak plácnout, jenže on poskakoval, a tak jsem si jej chtěl ještě trochu zpracovat a pořádně zavěsit. Je to škoda, co naděláme,“ láteřil Marian Ligda.

 

Nebylo to ale jen o jeho šanci. „Celkově bylo všechno špatně. Není moc co vytýkat individuálně, ale prostě to týmově nebylo dobré. Vypadalo to, jako bychom spolu hráli dnes poprvé. V hokeji je potřeba vycházet ze zabezpečené obrany, což nám ukázal soupeř. My jsme se bohužel tlačili jen do útoku, ve kterém jsme navíc efektivní,“ zhodnotil porážku Marian Ligda.

 

Onlajn přenos z utkání včetně videí ze včech gólů naleznete ZDE.
Video záznam utkání naleznete ZDE.